vodnik za dimeljske kile – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Kaj je to?

Ko del organa pride skozi nenormalno odprtino ali na nenormalen način, se to imenuje kila. Smetnjaka (dimeljske) kile se pojavi, ko del črevesja napreduje skozi šibko točko v trebušni steni pri dimeljskem kanalu. Dimeljski kanal je prehod skozi trebušno steno blizu prepona. Dimeljske kile so do 10-krat pogostejše pri moških kot pri ženskah. Približno štirje moški v določeni življenjski dobi razvijejo kilo; Obstajajo dve vrsti dimeljske kile; Posredna dimeljska kila – To se zgodi, ko ostane odprta notranja odprtina dimeljskega kanala, ki se običajno zapira okoli rojstva. To omogoča, da del črevesja zdrsne skozi dimeljski kanal. Te kile pogosto diagnosticirajo v prvem letu življenja, vendar se morda ne pojavijo do odraslosti. Ta bolezen prizadene med 1% in 5% normalne novorojenčke in do 10% prezgodnjih dojenčkov.

Simptomi

Prvič, dimeljska kila morda ne povzroča simptomov ali lahko povzroči le občutek teže ali pritiska v dimljah. Simptomi se najverjetneje pojavijo, ko stojijo dlje časa, ali ko se ukvarjate z dejavnostmi, ki povečujejo pritisk v trebuhu, kot so težko dviganje, vztrajno kašljanje ali napenjanje med uriniranjem ali premikanjem črevesja .; Ker se kila raste, sčasoma povzroči nenormalno izboklino pod kožo v bližini prepona. Ta izboklina lahko postane vse bolj neudobna ali nežna na dotik. Ker se velikost kile povečuje, se lahko del hernirane črevesja ujame in se ne more vrniti nazaj v trebuh. Če se to zgodi, obstaja nevarnost, da se ujetni črevesni zvitek utesne in umre, ker je odtekanje krvi prekinjeno. To povzroča hude bolečine in zahteva takojšnjo zdravljenje; Diagnoza; Vaš zdravnik bo pregledal vaše simptome in zgodovino zdravja. On ali ona vas bo vprašal, ko ste prvič opazili bulk v vašem dimu, ali je postal večji in ali boli. Zdravniki lahko diagnosticirajo večino dimeljskih kilij s pregledovanjem območja. Vaš zdravnik bo iskal nenormalno izboklino blizu vašega prepognjenega in občutek, da bo območje preverjalo maso. Pogosto se štrleča kila lahko začasno potisne v trebuh s previdnim pritiskom. Vaš zdravnik vas bo morda vprašal, če boste kašli ali obremenili, kar lahko povzroči lažje čiščenje kile; V nekaterih primerih bo vaš zdravnik morda moral potrditi diagnozo z ultrazvokom ali računalniško tomografijo (CT). V teh postopkih lahko brezbarvni zvočni valovi ali rentgenski žarki razločijo kilo iz drugih vzrokov mase v predelu ledvic, kot je povečana bezgavka (otečena žleza); Pričakovana trajanje; Dimeljska kila se ne bo pozdravila sama. Verjetno bo postala večja in povzroči večje nelagodje, dokler se ne popravi. Kreme, ki se ne popravljajo, lahko povzročijo oviro ali dihanje črevesja, kar je, ko del črevesa umre, ker je odtekanje krvi prekinjeno; Preprečevanje; Posredne kile pri otrocih ni mogoče preprečiti. Da bi zmanjšali tveganje za dimeljsko kilo kot odraslo osebo, lahko; Ohranite normalno telesno težo. Redno vadite, da bi okrepili trebušne mišice. Med odstranjevanjem ali uriniranjem se izogibajte napenjanju; Izogibajte se dvigovanju težkih predmetov.

Diagnoza

Vaš zdravnik bo pregledal vaše simptome in zgodovino zdravja. On ali ona vas bo vprašal, kdaj ste prvič opazili bulk v vašem dimlju, ali je postal večji in ali boli.

Kako dolgo traja?

Dimeljska kila se ne bo pozdravila sama. Verjetno bo postala večja in povzroči večje nelagodje, dokler se ne popravi. Kreme, ki se ne popravljajo, lahko povzročijo ovire ali zadušitve črevesja, kar je, ko del črevesa umre, ker je odtekanje krvi odrezano.

Kako preprečiti to zdravstveno stanje

Posredne kile pri otrocih ni mogoče preprečiti. Da zmanjšate tveganje za dimeljsko kilo kot odraslo osebo, lahko

Kako zdraviti to zdravstveno stanje

Ni treba obravnavati vseh herni. Vendar pa večina kile, ki povzročajo simptome ali postanejo celo malo večja, mora popraviti kirurg. Medtem ko čakajo na operacijo, nekateri ljudje nosijo napravo, imenovano truss, ki pritiska na kilo in lahko pomaga začasno popustiti nelagodje. Razen v zelo redkih primerih se trsa ne bi smela obravnavati kot dolgoročna rešitev.

Kdaj obiskati zdravnika

Obvestite svojega zdravnika, če v vašem območju prepone razvijete grudast občutek, občutljivost ali trdovraten občutek težnosti. Pri dojenčkih in majhnih otrocih nemudoma pokličite svojega zdravnika, če opazite poraz v otrokovem dročju ali modi.

Prognoza

Operacija kile je zelo varna in ponavadi zelo učinkovita. Odvisno od lokacije in velikosti kile ter katere tehnike se uporablja, se lahko v določeni točki v prihodnosti znova razvije do 10% kile.