iksabepilon (intravenska uporaba) in imena blagovnih znamk

Iksabepilon injekcija spada v skupino zdravil, imenovana antineoplastika (zdravila proti raku). Uporablja se za zdravljenje napredovalega ali metastatskega raka na dojkah (rak dojk, ki se je že razširil) po drugih neuspešnih zdravljenjih. Iksabepilon se daje samostojno ali z drugim zdravilom proti raku, ki se imenuje kapecitabin.

Iksabepilon posega v rast rakavih celic, ki se sčasoma uničijo. Ker to zdravilo vpliva na rast normalnih celic, se lahko pojavijo tudi drugi neželeni učinki. Nekateri od teh so lahko resni in jih morate nemudoma obvestiti svojega zdravnika.

To zdravilo sme dajati samo ali pod neposrednim nadzorom zdravnika.

Ta izdelek je na voljo v naslednjih dozirnih oblikah

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Prašek za rešitev

Ustrezne študije o starostni povezavi niso izvedli pri učinkih injekcije iksabepilona pri pediatrični populaciji. Učinkovitost še ni bila ugotovljena.

Alergije

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost injekcije iksabepilona pri starejših.

Pediatrični

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Geriatric

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Nosečnost

Dojenje

Medsebojno delovanje z zdravili

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Druge interakcije

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Drugi zdravstveni problemi

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Medicinska sestra ali drugi usposobljeni zdravstveni delavci vam bodo dali to zdravilo v bolnišnici. To zdravilo se daje skozi iglo, nameščeno v eno od vaših žil.

To zdravilo se običajno daje enkrat na 3 tedne. Vsako zdravljenje običajno traja približno 3 ure. Prav tako lahko prejemate zdravila za preprečevanje morebitnih alergijskih reakcij na injiciranje.

To zdravilo pogosto povzroča drisko, slabost in bruhanje. Vendar pa je zelo pomembno, da še naprej prejemate zdravilo, tudi če se počutite slabo. Zdravnik vam lahko da zdravilo za preprečevanje teh neželenih učinkov.

Grenivke in sok grenivke lahko spremenijo količino zdravila, ki se absorbira v telesu. Med jemanjem zdravila ne jejte grenivk ali piti sok grenivke.

To zdravilo je opremljeno s pacientovim informacijskim vložkom. Zelo pomembno je, da berete in razumete te informacije. Posvetujte se s svojim zdravnikom o vsem, česar ne razumete.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Če imate opekline, otrplost, mravljinčenje ali boleče občutke v rokah, rokah, nogah ali nogah, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. To so lahko simptomi stanja, imenovane periferne nevropatije.

Injekcija iksabepilona lahko začasno zmanjša število belih krvnih celic v krvi, kar povečuje možnost okužbe. Lahko tudi zmanjša število trombocitov, ki so potrebni za pravilno strjevanje krvi. Če se to zgodi, obstajajo nekateri previdnostni ukrepi, ki jih lahko jemljete, še posebej, če je vaša krvna slika nizka, da zmanjšate tveganje za okužbo ali krvavitev

To zdravilo lahko povzroči resne alergijske reakcije, vključno z anafilaksijo. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj obvestite svojega zdravnika, če imate izpuščaj, srbenje, otekanje obraza, jezika in žrela, težave z dihanjem ali bolečine v prsnem košu po prejemu zdravila.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate bolečine v prsnem košu, težave z dihanjem, hiter ali udaren srčni utrip ali nenavadne telesne mase. To so lahko simptomi resnega srčnega problema.

Iksabepilon vsebuje alkohol, zaradi česar lahko nekateri ljudje postanejo omotični ali zaspan. Če se pojavi katerikoli od teh neželenih učinkov, ne vozite, ne uporabljajte strojev ali storite ničesar drugega, kar bi bilo lahko nevarno, če niste opozorjeni.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta) in zeliščne (npr. Šentjanževko) ali vitaminski dodatki.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.