povzroča gripo (gripa)

Virusi gripe potujejo po zraku v kapljicah, ko nekdo z okužbo kašlja, kihanje ali pogovore. Lahko neposredno vdihnete kapljice, ali pa lahko vzamete bakterije iz predmeta – na primer telefonsko ali računalniško tipkovnico – in jih nato prenesete v oči, nos ali usta.

Ljudje z virusom so verjetno nalezljivi od dneva ali takega, preden se simptomi pojavijo najprej do pet dni po začetku simptomov, čeprav so včasih ljudje nalezljivi, dokler se pojavijo 10 dni po pojavu simptomov. Otroci in ljudje s oslabljenimi imunskimi sistemi so lahko nekoliko nalezljivi.

Virusi gripe se nenehno spreminjajo, redno se pojavljajo novi sevi. Če ste v preteklosti imeli gripo, je vaše telo že naredilo protitelesa za boj proti temu specifičnemu sevu virusa. Če so bodoči virusi influence podobni tistim, s katerimi ste se srečali, bodisi z boleznijo ali cepljenjem, lahko ti protitelesi preprečijo okužbo ali zmanjšajo njegovo resnost.

Toda protitelesa proti virusom gripe, s katerimi ste naleteli v preteklosti, vas ne morejo zaščititi pred novimi podtipi gripe, ki so lahko zelo različni imunološki od tistih, ki ste jih imeli prej.