bolezni prebavil

Preobčutljivost – imenovana tudi dispepsija ali vznemirjen želodec – je splošni izraz, ki opisuje nelagodje v zgornjem delu trebuha. Prebavitev ni bolezen, ampak nekaj simptomov, ki jih imate, vključno z bolečinami v trebuhu in občutkom polnosti kmalu po tem, ko začnete jesti. Čeprav je prebavni problem pogost, se lahko motnje prebave razlikujejo od drugih ljudi. Simptomi prebave se lahko čutijo občasno ali tako pogosto kot na dan.

Prebavljenje je lahko simptom druge prebavne bolezni. Preobčutljivost, ki jo ne povzroča osnovna bolezen, se lahko zmanjša s spremembami v načinu življenja in z zdravili.

Simptomi

Ljudje s prebavo lahko imajo enega ali več od naslednjih simptomov

Zgodnja polnost med obrokom. Niste več pojedli večine svojega obroka, vendar se že počutite polno in morda ne boste mogli končno jedo; Neudobna polnost po obroku. Popolnost traja dlje, kot bi morala. Nelagodje v zgornjem delu trebuha. Občutite blago do hudo bolečino v območju med dnom vašega prsnega koša (prsnico) in vašim pupkom. Pekoč občutek v zgornjem delu trebuha. Čutite neprijetno toploto ali pekoč občutek med dnom prsnega koša in pupka .; Napenjanje v zgornjem delu trebuha. Čutiš neprijeten občutek tesnosti. Slabost.

Manj pogosti simptomi so bruhanje in beljenje.

Včasih tudi ljudje z prebavnimi motnjami doživljajo zgago, vendar zgaga in prebavne motnje sta dva ločena stanja. Izguba zgrušanja je bolečine ali goreče občutenje v središču prsnega koša, ki se lahko med vžiganjem ali po njej izžareva v vrat ali nazaj.

Blago prebavne motnje običajno ni treba skrbeti. Če se neugodje vztraja več kot dva tedna, se posvetujte s svojim zdravnikom. Takoj se obrnite na svojega zdravnika, če je bolečina huda ali jo spremlja

Nenamerna izguba teže ali izguba apetita; Ponavljajoče bruhanje ali bruhanje s krvjo; Črna, nepremočljiva blato; Težave s požiranjem, ki postanejo vse slabše; Utrujenost ali šibkost, ki so lahko simptomi anemije

Če imate, takoj pokličite zdravniško pomoč

Kratka sapa, znojenje ali bolečine v prsih, ki segajo do čeljusti, vratu ali roke; Bolečine v prsnem košu ob naporu ali s stresom

Vzroki

Prebavitev ima veliko možnih vzrokov. Pogosto je prebava povezana z življenjskim slogom in jo lahko sprožijo hrana, pijača ali zdravila. Pogosti vzroki za prebavo vključujejo

Včasih prebave povzročajo tudi drugi prebavni pogoji, vključno z

Prebavljenje brez očitnega vzroka je znano kot funkcijska dispepsija ali bolečine v želodcu v želodcu.

Čeprav prebava običajno nima resnih zapletov, lahko vpliva na vašo kakovost življenja, ker se počutite neprijetno in povzročajo, da boste manj jedli. Kadar je prebavne motnje posledica osnovnega stanja, lahko ta pogoj tudi zaplete.

Verjetno boste začeli gledati svojega družinskega zdravnika, ali pa se boste lahko obrnili na zdravnika, ki je specializiran za prebavne bolezni (gastroenterolog). Tukaj je nekaj informacij, ki vam pomagajo, da se pripravite na sestanek in znate kaj pričakovati od svojega zdravnika.

Zapleti

Primeri vprašanj, ki jih morda želite vprašati zdravnika, vključujejo

Prehitra prehrana ali prehrana; Maščobna, mastna ali začinjena hrana; Preveč kofeina, alkohola, čokolade ali gaziranih pijač; Kajenje; Anksioznost; Nekateri antibiotiki, sredstva za odstranjevanje bolečin in dodatki za železo

Priprava na sestanek

Poleg vprašanj, ki ste jih pripravili vprašati svojega zdravnika, nemudoma postavite vprašanja med vašim sestankom.

Gastritis; Peptični ulkusi; Celiakija; Žolčni kamni; Zaprtje; Vnetje trebušne slinavke (pankreatitis); Rak želodca; Blokada črevesja; Zmanjšan pretok krvi v črevesju (črevesna ishemija)

Bodite pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki bi jih vaš zdravnik lahko vprašal

Zavedajte se kakršnih koli omejitev pred imenovanjem, na primer, da ne jedo trdne hrane dan pred vašim sestankom .; Zapišite si svoje simptome, tudi ko so se začeli in kako so se s časom spremenili ali poslabšali; Vzemite seznam vseh vaših zdravil, vitaminov ali dodatkov .; Zapišite svoje ključne medicinske podatke, vključno z drugimi diagnosticiranimi pogoji .; Zapišite ključne osebne podatke, vključno z nedavnimi spremembami ali stresorji v vašem življenju, pa tudi podroben opis vaše običajne dnevne prehrane; Zapišite seznam vprašanj, ki se posvetujte s svojim zdravnikom.

Preizkusi in diagnosticiranje

Vaš zdravnik bo verjetno začel z zdravstveno anamnezo in temeljitimi fizičnimi pregledi. Ta ocena je lahko zadostna, če je vaš prebavne motnje blag in nimate simptomov, kot so izguba teže in ponavljajoče bruhanje.

Če pa se je vaš prebavil začel nenadoma in imate hude simptome ali ste starejši od 50 let, vam bo zdravnik morda priporočil

Kateri je najverjetnejši vzrok za moje simptome ?; Ali menite, da je moje stanje začasno ali kronično ?; Katere vrste testov potrebujem ?; Katere zdravljenje lahko pomaga ?; Ali obstajajo prehranske omejitve, ki jih moram slediti?

Če začetno testiranje ne povzroči vzroka, vam lahko zdravnik diagnosticira funkcionalno dispepsijo.

Kdaj ste prvič začeli doživljati simptome in kako resni so? Ali so bili vaši simptomi trajni ali občasni ?; Kaj, če se karkoli zdi, izboljša ali poslabša vaše simptome ?; Kakšna zdravila in zdravila za lajšanje bolečin boste vzeli ?; Kaj jeste in pijete, vključno z alkoholom, v običajnem dnevu ?; Kako se čustveno počutiš? Ali uporabljate tobak? Če je tako, kajenje, žvečenje ali oboje ?; Ali so vaši simptomi boljši ali slabši na praznem želodcu ?; Ali ste bruhali kri ali črni material ?; Ali ste imeli kakšne spremembe v navadah črevesja, vključno z blatom?

Spremembe življenjskega sloga lahko pomagajo olajšati prebavo. Zdravnik vam lahko priporoči

Če vaša prebava preneha, lahko zdravilo pomaga. Antacidi brez recepta so na splošno prva izbira. Druge možnosti vključujejo

Laboratorijski testi, za preverjanje težav s ščitnico ali drugih presnovnih motenj .; Preizkusi dihanja in blata, da preverite Helicobacter pylori (H. pylori), bakterije, povezane s peptičnimi ulkusi, kar lahko povzroči prebavne motnje. Testiranje H. pylori je sporno, saj študije kažejo na omejeno korist pri zdravljenju bakterije .; Endoskopija, da preverite nenormalnosti v zgornjem prebavnem traktu. Vzorec tkiva (biopsija) se lahko vzame za analizo; Preskusi slikanja (rentgenski ali CT-pregled), za preverjanje obstrukcije črevesja.

Zdravljenje in zdravila

Blagnim prebavnim težavam se pogosto lahko pomaga pri spremembah v načinu življenja, vključno z

Izogibanje hrani, ki povzroči prebavne motnje; Jesti pet ali šest malih obrokov na dan namesto treh velikih obrokov; Zmanjšanje ali odpravljanje uporabe alkohola in kofeina; Izogibajte se nekaterim razbremenilcem bolečin, kot so aspirin, ibuprofen in naproksen; Iskanje alternativ za zdravila, ki povzročajo prebavne motnje; Nadzorovanje stresa in tesnobe

Alternativno in dopolnilno zdravljenje lahko pomaga zmanjšati prebavne motnje, čeprav nobeden od teh zdravljenj ni dobro preučen. To zdravljenje vključuje

Preden vzamete dodatne dodatke, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali jemljete varen odmerek in da dodatek ne bo negativno vplival na zdravila, ki jih jemljete.

Življenjski slog in domača pravna sredstva

1

Zaviralci protonske črpalke (PPI), ki lahko zmanjšajo želodčno kislino. PPI-jev se lahko priporoča, če imate zgaga, skupaj s prebavilom .; H-2-receptorski antagonisti (H2RAs), ki prav tako lahko zmanjšajo želodčno kislino .; Prokinetics, ki so lahko v pomoč, če vaš želodec počasi spušča; Antibiotiki, če bakterije H. pylori povzročajo prebavne motnje. Antidepresivi ali zdravila proti anksioznosti, ki lahko zmanjšajo nelagodje zaradi prebave z zmanjšanjem občutka bolečine.

Alternativna medicina

Več o prebavilih

)

Več o prebavilih

Jesti manjše, pogostejše obroke. Živjo počakajte počasi in temeljito. Izogibanje sprožilcem. Maščobna in začinjena hrana, predelana hrana, gazirane pijače, kofein, alkohol in kajenje lahko povzročijo prebavne motnje .; Ohranjanje zdravega telesa. Presežni kilogrami pritiskajo na trebuh, potiskajo želodec in povzročijo, da se kisline vrne v vaš požiralnik; Redno izvaja. Vaja vam pomaga ohraniti dodatno težo in spodbuja boljšo prebavo .; Upravljanje stresa. Pri obroku ustvarite mirno okolje. Vadite sprostitvene tehnike, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga. Preživite čas, ko delate stvari, ki jih uživate. Dobite veliko spanca .; Spreminjanje vaših zdravil. Ob odobritvi zdravnika, prenehajte ali zmanjšajte bolečine za lajšanje bolečin ali druga zdravila, ki lahko dražijo želodčno oblogo. Če to ni možnost, jih vzemite s hrano.

Zeliščni čaj s poprovo miko .; STW5 (iberogast), tekoči dodatek, ki vsebuje izvlečke zelišč, vključno z grenkim sladkarijam, listi poprove mete, koreninami in koreninami sladkega korena. STW5 lahko deluje z zmanjšanjem proizvodnje želodčne kisline; Izvleček listov Artichoke, na voljo kot dodatek. Izvleček listov artičoke lahko deluje tako, da stimulira pretok žolča iz jeter, da izboljša prebavo. Nekateri ljudje imajo lahko napenjanje ali alergijsko reakcijo .; Psihološko zdravljenje, vključno z vedenjskimi spremembami, sprostitvami, kognitivno vedenjsko terapijo in hipnoterapijo; Akupunktura, ki lahko deluje tako, da blokira poti živcev, ki prenašajo občutke bolečine v možgane.