jakafi

Terapevtski razred: antineoplastični agent

Uporablja se za Jakafija

Farmakološki razred: zaviralec tirozin-kinaze

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustreznih študij o starostnem odnosu na učinke roksolitiniba pri pediatrični populaciji niso izvedli. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost ruksolitiniba pri starejših.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo Jakafija

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Vaš zdravnik vam bo povedal, koliko zdravila in koliko pogosto uporabljate. Vaš odmerek je odvisen od števila trombocitov in ga je treba večkrat spremeniti, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Ne uporabljajte več zdravil ali ga pogosteje uporabljajte, kot vam to pove vaš zdravnik.

To zdravilo je opremljeno s pacientovim informacijskim vložkom. Previdno preberite in sledite navodilom. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Uporabljajte to zdravilo tako dolgo, kot vam je naročil zdravnik. Ne spreminjajte svojega odmerka ali nehajte jemati tega zdravila, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom.

Zdravilo vzemite s hrano ali brez nje.

Če tablet ne morete pogoltniti, takoj obvestite svojega zdravnika. Vaš zdravnik se bo odločil, ali lahko zdravilo vzamete s pomočjo nazogastrične cevi. Zdravnik vam bo dal določena navodila o tem, kako jemati zdravilo s cevjo.

Med jemanjem zdravila ne jejte grenivk ali piti sok grenivke. Grenivke in sok grenivke lahko spremenijo količino tega zdravila, ki se absorbira v telesu.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Pravilna uporaba Jakafija

Če jemljete to zdravilo dolgo časa, je zelo pomembno, da vas zdravnik na rednih obiskih preveri za morebitne težave, ki jih lahko povzroči to zdravilo. Preskusi krvi bodo potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Če se vaše stanje ne izboljša v 6 mesecih ali če se poslabša, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ruxolitinib lahko začasno zmanjša število belih krvnih celic v krvi, kar povečuje možnost okužbe. Lahko tudi zmanjša število trombocitov, ki so potrebni za pravilno strjevanje krvi. Če se to zgodi, obstajajo nekateri previdnostni ukrepi, ki jih lahko jemljete, še posebej, če je vaša krvna slika nizka, da zmanjšate tveganje za okužbo ali krvavitev

To zdravilo lahko poveča tveganje za razvoj okužb. Izognite se bližnjemu bolnikom ali okužbam med uporabo tega zdravila. Pogosto umijte roke. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšno okužbo, preden začnete uporabljati to zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli okužbo, ki ne bi izginila ali okužba, ki se je vrnila.

Preden začnete uporabljati to zdravilo, boste morali imeti kožni test za tuberkulozo. Povejte svojemu zdravniku, če ste vi ali kdorkoli v vašem domu kdaj imeli pozitiven odziv na kožni test tuberkuloze.

To zdravilo lahko poveča tveganje za resno možgansko okužbo, imenovano progresivna multifokalna levkoencefalopatija (PML). Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate na eni strani telesa slabost, izgubo koordinacije, nerodnost, težave s spominom, očitne težave ali izgubo zanimanja za stvari.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate bolečine na trupu telesa. To so lahko simptomi herpes zoster (skodle).

To zdravilo lahko povzroči kožni rak brez melanomov. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne nove ali spremenljive lezije na koži.

Previdnost pri uporabi Jakafija

Ne prenehajte jemati tega zdravila nenadoma, ne da bi vprašali svojega zdravnika. Morda boste morali počasi zmanjševati odmerek, preden ga boste popolnoma ustavili. To lahko pomaga preprečiti morebitno poslabšanje stanja in zmanjšati možnost odtegnitvenih simptomov, kot so zvišana telesna temperatura, stiskanje v prsnem košu, težave z dihanjem, omotičnost, omotica ali omedlevica.

Če ste vzeli preveč tega zdravila, pokličite zdravnika ali takoj odprite najbližji zdravstveni oddelek za nujne primere. Vzemi steklenico tega zdravila z vami.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Neželeni učinki Jakafi

Jakafi (ruksolitinib)

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Myelofibrozis ruksolitinib

Polycythemia Vera ruksolitinib

Mijaloproliferativne motnje Gleevec, imatinib, ruksolitinib